פתרונות נדל"ן מותאמים ללקוח

מאחורי צמד המילים "משקיע נדל"ן" ישנו עולם שלם המבוסס על צרכים, מטרות, תנאי סף ונקודות פתיחה שונות. במילים אחרות? כל משקיע נדל"ן מאופיין בתכונות אחרות וברצונות אחרים המשפיעים על החלטותיו. השקעה שעבור משקיע X תסתמן כאידאלית, עבור משקיע Y יכולה להיות רחוקה מאד מדמותו של נכס ההשקעה החלומי.

אם בעבר כל משקיע היה צריך לבחור את נכס ההשקעה שלו מתוך המגוון שהיה מוצע באותו רגע נתון, הרי שכיום ישנה שיטה אחרת: פתרונות נדל"ן מותאמים ללקוח. שיטת העבודה במקרה זה מבוססת על הצגת התנאים השונים על ידי הלקוח, ובהתאם מוצגים לו נכסים הרלוונטיים לדרישותיו. אז מה בעצם מבדיל בין המשקיעים ומהם הפרמטרים שנלקחים בחשבון עם פתרונות נדל"ן מותאמים ללקוח?

1.תקציב ההשקעה האישי של המשקיע

הדבר המהותי ביותר ללא כל ספק הוא התקציב. מטבע הדברים, ככל שלמשקיע יש הון רב יותר (או הון גדול יותר שהוא רוצה להשקיע), הרי שמגוון האפשרויות הפתוח בפניו רב יותר. האתגר הגדול הוא למצוא נכסים ראויים למשקיעים שמגדירים תקציבים צנועים יותר, במטרה לרצות אותם עם פתרונות נדל"ן מותאמים ללקוח. בעת שמתקבלת החלטה להשקיע בנדל"ן באירופה לדוגמה, הרי שבאמצעות סכומי הכסף העומדים לרשות המשקיע ניתן לקבל יותר, ומלכתחילה להציע לו יותר אפשרויות רלוונטיות.

2.התמקדות על נדל"ן מסחרי או פרטי?

פרמטר נוסף שנלקח בחשבון בדרך אל השקעות נדל"ן מניב, הוא סוג הנכס: פרטי או מסחרי? נדל"ן פרטי מתמקד כידוע על נכסים המיועדים למגורים – כך שמדובר על מגורי סטודנטים, דירות בבנייני מגורים וגם בתים צמודי קרקע. הנדל"ן המסחרי (עסקי) לעומת זאת, מתמקד במשרדים, חנויות, מחסנים, חניונים וכיוצא בזה. לכל סוג של השקעה ישנם יתרונות ברורים וחסרונות ברורים עוד יותר, ובהתאם למתווה ההשקעה שמציב הלקוח, מוצעים לו נכסים רלוונטיים.

3.האם ישנו אזור השקעה מועדף?

ישנם משקיעים שמעוניינים להשקיע את כספם אך ורק בישראל, בעוד ישנם משקיעים שרוצים לנסות ולהשקיע באירופה (או במקרים אחרים – להמשיך ולהשקיע באירופה). בעת שמתמקדים על אזור ספציפי להשקעה קל יותר להציע פתרונות נדל"ן מותאמים ללקוח, ובעיקר חוסכים זמן: במקום להציע ללקוח נכסים באזורים שאינם רלוונטיים, הרי שמתמקדים על אזור ספציפי וכך התהליך בכללותו יעיל יותר.

חשוב להבין כי לא תמיד המשקיע יהיה בעל העדפה מסוימת, כך שהוא בעצמו עובר תהליך דינמי לאורך חיפוש הנכסים. להשקעות באירופה ישנם יתרונות רבים (בטח שבהשוואה לאלו בישראל), כך שהגעה אל תהליך שכזה עם ראש פתוח ורצון לבחינת אפשרויות שונות, מייצרת לא אחת את ההשקעה המניבה ביותר.

4.עד כמה הלקוח מוכן לקחת סיכון?

גם כשהמטרה הסופית היא השקעות נדל"ן מניב, חשוב לקחת בחשבון את הסיכונים האפשריים. אין כזה דבר השקעה בטוחה, אלא שישנה הזדמנות פז להשקעה בטוחה. כך לדוגמה, ישנם משקיעים שיהיו מוכנים להשקיע באזור שעל פי הצפי עתיד להתפתח רק בעוד 10 שנים, בעוד ישנם אלו שמעוניינים להשקיע באזורים חמים ונחשקים כבר עכשיו.

משקיע שיחליט להתמקד על אזור שעתיד להתפתח, יכול לרכוש כעת נכס במחיר "מציאה", וליהנות מהרווח האדיר עם עליית הערך בעוד כמה שנים. עם זאת, איש לא יודע מה יוליד יום, כך שבהחלט מדובר על סיכון. בהתאם למידת הסיכון המקובלת על המשקיע, יוצעו לו נכסים מתאימים.

5.נכס "מוכן" או כזה הדורש בשיפוץ והשקעה נוספת?

וכן, לעתים ישנם נכסים הנרכשים ישירות מהקבלן וכך מידת ההשקעה הנדרשת בהם כמעט אפסית. עם זאת, גם ישנם נכסים שנדרשת בהם השקעה נוספת – בזמן ובכסף. במקרה בו מציעים פתרונות נדל"ן מותאמים ללקוח, כדאי להתעכב גם על סוגיה זו. ישנם משקיעים שלא מעוניינים לרכוש נכס ולצאת לתהליך של שיפוץ ושדרוג הנכס במשך שנה, כך שצריך להתחשב גם בנתון זה.